måndag 18 juni 2012

Eldfjöll og ameríkanar

Idag var det mindre av språkundervisning och mer om Island, men jag fick iaf pratat isländska hjälpligt med en av hjälparna. Första föreläsningen av Úlfari minns jag knappt för att den var mindre intressant men det var något om landsbygden vs. staden och andra världskriget. Efter lunch fingom vi ta del av en föreläsning om "isländsk natur" men den handlade blott och enbart om vulkaner, jordbävningar och kontinentalplattor. Det var ganska intressant ändå, och föreläsaren var väldigt engagerad i sitt ämne. Hon var geofysiker och inte geolog, väldigt stor skillnad. Hon tyckte att vi vorom en "tough crowd" som inte skrattade på beställning eller kände till alla utbrott och så. Det märktes att hon var lite nervös men vad kunde hon förvänta sig av enom storom gäng språkstudenter? ;-)

Föreläsningen hovom vi gemensamt med en skock amerikaner från Minneapolis (som hade en svensk lärare). Det är roligt när ens erfarenheter inte stämmer med fördomarna, alltid. Jag snackade en stund efteråt med en amerikanska som jag satt bredvid. Hon hade norskt påbrå och hade läst norska, och nu lite isländska. Hon hade även testat på svenska för att det lät roligt. Ca hälften av deras klass hade skandinaviskt ursprung, tror jag, och studerade norska eller svenska på sin skola. Det tragiska var visst att de inte få ta del av något annat språk än sitt eget till dess de börja highschool. Hon tyckte inte de lärdo sig något i amerikansk skola och att den "europeiska" skolan var bättre. Folk tyckte hon var konstig som pluggade norska och inte typ spanska, "but I don't wanna go to Mexico...". Och nej, de studera inte så mycket geografi där. ;-)

Gott att få varva upp engelskan lite ock. Det blir mycket att lyssna på norska, isländska, blandinaviska, engelska, lite danska här. Bjarni från Färöarna snackade både norsk, svensk, dansk, färöisk, isländsk och engelsk i lördags. Snurrigt värre :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar