torsdag 28 juni 2012

Námskedið búið

Idag var sista dagen på kursen. Vi hade tenta mellan 10-12. Det gick bra. Den var lagom svår, men inte för svår. Vet att jag hade två fel, iaf. Svårt att få 100 % varje gång. Ikväll är det avslutningsfest (med allt vad det nu innebär), och i morgon bitti åker jag hem. Börjar bli lite nervös nu. Jag går nog upp vid halv fem. Bussen från BSI till Keflavíkur går kl 6, så det får inte bli alltför sent ikväll. Gå, åka buss, flyg, tåg, bil, så är jag hemma se'n :-) Lång dag blir det, men det ska bli skönt att komma hem igen, även om det är jobb som väntar på måndag.

Over and out frá Íslandi.

(PS. Just ja, jag fyller år idag också. Undrar om det uppmärksammas ikväll. En av hjälplärarna, en isländsk student, fyller också år.)

onsdag 27 juni 2012

Síðasta kennslustundin

I dag är sista undervisningstillfället, ca 9-12. Efter det är det fri pluggbit inför tentan. Vad ska man fokusera mest på tro? Allt kommer på tentan, som är två gånger två timmar. Efter det är det som sagt avslutningsfest. Förhoppningsvis blir det någon middag (god sådan) och något mer. Sång? No dancing! Sedan är det snart hemresa igen. Omg!

Just det, jag fyller år i morgon. Gammalt.

Tillägg: tentan kommer visst bara att vara 2 timmar. Jag blir nästan lite besviken. Då blir det en lång eftermiddag. Synd att avslutningsfesten krockar med semifinalen i EM.

måndag 25 juni 2012

Lokasprettur

Nu är det bara två dagar kvar med undervisning, sedan är det slutprov och avslutning. Det har varit en intensiv kort-månad. Just nu har jag en kortare essä att skriva. Jag har valt att skriva om min erfarenhet av att lära mig det isländska språket. Det var en av fyra ämnen att välja bland. I morgon får vi besök av en isländsk skald, Sigurbjörg Þrastardóttir. Hon ska hålla en mindre föreläsning innan hon besöker oss i vidarekomnagruppen och får stå till svars för sina underliga dikter :-P

Annars har vädret varit i stort sett fint under hela juni. Ändå har jag varit sjuk och småkrasslig under nästan hela vistelsen. Vi har väl smittat varandra i gruppen, och alla utflykter har väl gjort sitt också. En hosta har satt sig sedan senaste utflykt. Det är vanskligt att klä sig. Det kan bli varmt så att man måste ta av sig, men så kan det blåsa så att man blir sjuk.

Jag har inte förätit mig på skyr än, men kanske på god väg. Hemma är den så dyr så man må passa på här där den är odyr. :-)

lördag 23 juni 2012

Ferð til túristastaða

Idag havom vi varit på färd till Þingvalla, Gullfoss, Geysis og Skálholti, varav den sistnämnda var ny för mig. Det är, och har varit, ett biskopssäte sedan 1000-talet. Det var dit allar varor til Islands kommo under en lång tid, innan Reykjavík blev viktigt. Det var också i Skálholti som många av de gamla isländska texterna blev förvarade. Den ännu större medeltida kyrkan (av trä) fanns tyvärr inte kvar, med det var fint där ändå. Idag fick jag snackat engelsko, isländsko och svensko. Det var förbluffande vad duktig vår "ledsagare" för dagen var på isländska. Jag trodde dock först att han var islänninger som lärt sig väldigt god engelsko, men han var från England. Så han var flytande i båda språken. Han kunde till och med lite färöisk. Språksnille! Och ja, han var rolig. A joke just waiting around the corner, all the time. Man blir lite avis, jovars.

Jag tror att det äro några som skola ut ikväll, men det verkar inte hända så mycket. Det suger att alla börja festa mitt i natten här. Jag är trött.

onsdag 20 juni 2012

Húfur, vettlingar, þjóðsafn og stuttar ræður

Vi var egentligen först till nationalmuseet, som finns på eller vid universitetsområdet. Úlfar hade en liten guidning med oss - synd bara att jag, och flera andra, blev så trötta. Vi var där någon timme, och hade efter guidningen fritt med tid att vistas där. Men jag liksom några andra gick direkt. Annars hade jag nog läst lite mer på skyltarna på första våningen, om Islands vikingatid och medeltid. Intressant! Kallas även gyllene åren (ca 870-1262), som den föregående föreläsaren lät oss veta, en professor i historia.

Idag fick jag äntligen köpt mössor åt vantar åt folk hemma. Det är inte varje gång man gör av med 20'300 kr vid klädköp. Tur att det var lite skatteåterbäring via den butiken. Jag har inte köpt något så'nt till mig (eller min eftersom till styr genitiv ;-)), men jag har ju köpt Ynglingasagan på fornisländska, Gunnlaugs saga Ormstungu på isländska, samt två serieböcker på isländska (som heter Valhall hemma, samt en seriebok som skildrar en del ur Njáls saga). Undrar om 11'700 räcker till mat för resten av vistelsen, knappt 9 dagar. I morgon ska vi käka på Icelandic Fish N' Chips med kursen, så då hamnar jag där som tänkt i alla fall :-). Det blir 1950 kr. Det räcker nog. Men jag ska köpa en t-shirt med Háskóli Íslands på också.

I morgon kommer vi ha korta anföranden i klassrummet. Vi fick ikväll på oss att förbereda detta. Jag har skrivit två sidor med stor text, och lär vara klar inom 2 min av 3-4. Det är lite fånigt, tycker jag, att tala om "besti vinur minn" (vän). Och det motsvarar 10% av betyget. Vi har dock fortfarande inte fått några kursmål så jag har ingen aning vad de bedömer, men förmodligen uttal, ordförråd, syntax... säkerhet? Och på fredag ett litet avstämningsprov om verb. Det ska jag fan sätta. Hade ett snitt på 7,5 av 10 sist gång, och då var det några slarvfel.

Just ja. Úlfar frågade mig om jag ville vara med i en intervju för Nordkurs. De vill intervjua några och använda som dokumentär/reklam för Nordkurs. En snubbe kommer filma oss och ställa frågor. Vad ska jag säga? Jag sa att jag inte gillar att bli filmad, men de vill ha med mig. Kanske för att jag verkar vara en flitig student? Den här snubben kommer följa med på lördag till Þingvellir (och geysir, gullfoss, skálholt). Frågor som "Varför läser du isländska?" "Vad kan du ha för användning av det?" Osv. Har iofs några svar, men jag är rädd... mycket rädd.

måndag 18 juni 2012

Eldfjöll og ameríkanar

Idag var det mindre av språkundervisning och mer om Island, men jag fick iaf pratat isländska hjälpligt med en av hjälparna. Första föreläsningen av Úlfari minns jag knappt för att den var mindre intressant men det var något om landsbygden vs. staden och andra världskriget. Efter lunch fingom vi ta del av en föreläsning om "isländsk natur" men den handlade blott och enbart om vulkaner, jordbävningar och kontinentalplattor. Det var ganska intressant ändå, och föreläsaren var väldigt engagerad i sitt ämne. Hon var geofysiker och inte geolog, väldigt stor skillnad. Hon tyckte att vi vorom en "tough crowd" som inte skrattade på beställning eller kände till alla utbrott och så. Det märktes att hon var lite nervös men vad kunde hon förvänta sig av enom storom gäng språkstudenter? ;-)

Föreläsningen hovom vi gemensamt med en skock amerikaner från Minneapolis (som hade en svensk lärare). Det är roligt när ens erfarenheter inte stämmer med fördomarna, alltid. Jag snackade en stund efteråt med en amerikanska som jag satt bredvid. Hon hade norskt påbrå och hade läst norska, och nu lite isländska. Hon hade även testat på svenska för att det lät roligt. Ca hälften av deras klass hade skandinaviskt ursprung, tror jag, och studerade norska eller svenska på sin skola. Det tragiska var visst att de inte få ta del av något annat språk än sitt eget till dess de börja highschool. Hon tyckte inte de lärdo sig något i amerikansk skola och att den "europeiska" skolan var bättre. Folk tyckte hon var konstig som pluggade norska och inte typ spanska, "but I don't wanna go to Mexico...". Och nej, de studera inte så mycket geografi där. ;-)

Gott att få varva upp engelskan lite ock. Det blir mycket att lyssna på norska, isländska, blandinaviska, engelska, lite danska här. Bjarni från Färöarna snackade både norsk, svensk, dansk, färöisk, isländsk och engelsk i lördags. Snurrigt värre :-)

söndag 17 juni 2012

Íslenski þjóðhátíðardagurinn

"Isländska nationaldagen" (þjóð är f.ö. samma ord som 'deutsch' och betyder ungefär 'folk', som också ingår i ordet Sverige på isländska eller fornnordiska - Svíþjóð). Idag är det Islands nationaldag och jag ämnar in till stan och kika lite på det som händer. Statsministern ska väl hålla tal, och 'fjallkonan' (bergskvinnan) ska läsa upp en dikt i en nationaldräkt. Hade även tänkt kika lite i några affärer men jag vet inte hur de har öppet en dag som denna.

Igår var vi på exkursion (latin för utflykt som ingår i kursen) och besökte bl.a. Reykholt (där Snorri Sturluson bodde) och Eírikstaðir (ett rekonstruerat hus där Erik den Röde bodde en gång i tiden. Jag hade redan varit på dessa platser, men inte inne i Eírikstaðir förut. Nu tarvade jag ju inte borga för mig. Jag blev lite besviken över att vi inte skulle gå in i muséet i Reykholt då det skulle ha tagit för lång tid. Jag hittade dock en nätt och behändig liten bok i shopen där, Ynglingasagan på fornisländska med förord av den kände språkforskaren Elias Wessén. Den sagan handlar ju mycket om Sveriges tidiga historia. Intressant (eller påtänkvärt). Vi stannade även vid ett värmekraftverk och några kratrar vid Bifröst (ett minisamhälle vid ett lavafält mitt ute i ingenstans där man kunde läsa juridik - eller lagkunskap - varför just där vettifan).det ligger ju längs med väg 1 så där har jag ju passerat tidigare. En trevlig tur ändå. Det varven en grupp amerikaner från Minneapolis, Minnesota, med. Jag blev nästan lite överraskad att de inte var dryga och högljudda. Är osäker om de var sistaåringar på gymnasiet eller om det var collegestudenter. De hade i alla fall en gruppledare som var svenska (som gav dem godis då och då??), och några av dem talade norska. Men det är kanske som norrman-Niklas sa, att studenter från USA som reser till Europa för att uppleva och studera ofta är trevliga och mer jordnära, än typ turister som kan vara högljudda och otrevliga.

På kvällen blev det visst lite party/samkväm här hemma hos oss. Vi får ju inte ha det, men det var ju inte jag som bjöd hit dem (typ en tredjedel av kursfolket). Men det var ju trevligt. Det blev dock väl sent. Bara för att islänningarna förpestar från elva till två måste väl inte vi också göra det? De andra gick ut kl 2, tror nån var hemma 6.

Nu ska jag strax iväg. Frågan är om jag blir ensam i det företagandet.


torsdag 14 juni 2012

Of mikið að gera

Ja, det har verkligen varit mycket det senaste. Det känns att hjärnan blivit överarbetad. Skola varje dag 9-15 och mycket läxa. Man måste koncentrera sig mycket mer också när undervisningen sker på isländska/blandinaviska, för att förstå, samt kunna producera egna meningar. Grammatiska avdelningen i hjärnan är underbemannad och ordförrådet står stundom tomt. Det går ganska raskt fram i kapitlen i den avancerade gruppen, och det är väl bra på ett sätt, men det som ändå är nytt hinner inte riktigt fastna innan det är dags för nästa omgång. Skulle behöva lite redig repetition. I morgon är det i alla fall ett "smápróf", ett mindre avstämningsprov, på förmiddan - inget på eftermiddan. Gott det. Förutom íslenskuþorpið, men jag tänker inte spela in på sundlaug, nej... om jag inte ska bada då.

På lördag är det utflykt till Dalir (dalar) och några kända platser. Jag var ju där för två år sedan, Reykholt och Eírikstaðir bl.a. Men denna gång kommom vi nog bli lite guidade ock, säkert av Úlfari. Det kommer visst vara en grupp från Minneapolis med också. Jag minns inte om de voro, som Úlfar menade, äldre personer som lärt sig íslenska för att översätta texter, eller om de voro typ high school-elever. Hann nämnde två olika grupper som skulle guidas iaf. :-P

Nu ämnar jag fara i sömn så att jag orkar göra bäst på småprovet i morrn.

tisdag 12 juni 2012

Mikið að gera

Jo, det är en del att göra nu. Och det är väl iofs bra, men det blir lätt trist med upprepningar, eller tråkig lärobok, eller att det tar tid att skriva dagbok för att jag måste kolla upp ord ofta och kontrollera böjningar. Men det är väl så man lär sig. Skola mellan 9 och 15, hem och göra mat, kanske handla, plugga, tjöta, ev. glo på tv, plugga, fb och blogg, sova. Idag fick vi lyssna på en kortare föreläsning av en språksociolog (tungumálsfélagsfræðingur, tror jag?) om isländsk språkplanering, varför det ser ut som det gör, olika syn på språket, nya språklagen från 2011 som säger samma som den svenska fast lite mer. Han talade mest norskliknande. Pálli hette han :-)

Jájá, hvað ætla ég að segja meira... Vona að ég mætti tala meir íslensku á morgun svo að ég verði betur og geri svo mörg misstök. Það eru öll orð sem á að festast í höfuðið mitt, og málfræðin má ég kunna fljóttari.

Nu ska det inte vara några problem att kommentera inläggen, förresten.

(PS. Kristinn, ef þú sjáir þetta, Brynja líkar ekki að ég skrifaði málfræðisföllin í nf> ef> þgf> þf, og ekki nf> þf> þgf> ef. Ég sagði að þú notaði þetta kerfi, eða hátt, og að ég lærði sama í þysku og latinu. Þetta sé bara ruglingslegur. Hvaða er bestur?)

måndag 11 juni 2012

Borða, hittast og sjá

En ny vecka på island har börjat. Nu är vi äntligen indelade i avancerade (lengra komnir) och nybörjare (byrjandi). Vi går lite fortare fram i boken, annars är det ungefär samma material visst. Stör mig fortfarande lite på íslenskuþorpið (islandstorpet), projektet där vi ska förbereda samtal, gå ut "i verkligheten" och spela in våra samtal på utvalda ställen i samhället. I biblioteket kan det fungera bättre, men inte kafé. Har mejlat om att jag inte spelat in på kaffehus, men att jag varit på restaurang och skrivit ner samtalet (har ju redan visat ock). Jaja. I eftermiddags voro vi i stan i einum museeum, där vi fick kolla på bevarade isländska texter från medeltiden och information kring det. Det var litet häftigt, ágætt... Fick också tillfälle att prata engelska med guiden (som verkar ha varit från England, forskade bl.a. på Njáls saga). Men annars isländska och svenska :-P

Og Svíþjóð tapaði gegn Úkrainu... ;-(

Nu får ni börja kommentera mina blogginlägg. I know you're out there. Kanske bara jag som är van vid facebooks kontinuerliga bekräftelse :-) Oj, oj, oj, vad mycket tyska och latin jag använder. Mer av nordiska ord äger vi att bruka.

Just det, glömde nästan. Borða og hittast, äta och träffas, fast i omvänd ordning, gjorde jag med Mareike från isländska 3 i Gbg, som är är i två veckor innan hon åker vidare till Grönland för att läsa grönländska och litteratur. Vi köpte soppa i bröd på Svarta kaffið i centrum. Gott! Kikade in en loppmarknad också. Kanske ses på nationaldagen (17/6) ock. Så, nu ämnar jag att sova.

lördag 9 juni 2012

Skemmtiferð

Idag gjorde jag något dumt. Jag följde med på en utflykt till fjället Essja, 45 min med buss från stan. Jag trodde att det skulle vara en lagom vandringsled, men det visade sig vara uppför, och mer uppför, och brant. Det tog en timme och en kvart att ta sig nästan hela vägen upp. Jag gick inte den sista (besvärliga) biten, utan gick ner igen. Och man får ju inte vila bara för att det är nerför. Det var som att sitta i skidställning i en trekvart. Mina ben var ganska möra och darriga på vägen ner. Och så möter man hurtiga islänningar med stavar som säger "Góðan daginn!" varpå jag glatt svarade "daginn....". På vägen upp var det hjärtat och lungorna som fick jobba. Och detta hade ju inte varit dumt alls egentligen, om det inte var så att jag precis blivit lite bättre från min förkylning. Just nu har jag bara lite huvudvärk och lätt hosta. Hoppas att jag inte straffas för det här i morgon. Benen kommer ju vara stela, men det kan jag leva med :-) Det blev en promenad genom sta'n via Bónus också, då jag bara ätit frukost egentligen. Var borta mellan 12 och 17:30 typ.

Kanske blir det súpa í brauði i morgon, och kika lite i butiker. Bada har jag inte gjort än. Lär väl bli nån gång framöver. Är ju gött när man väl kommer i. Just det, imorgon ska vi försöka spela in ett samtal i kaffihús (kafé). Får väl se om vi kan ta en svängom eymundsson. De äro en del av Íslenskuþorpið. Jä.

Nú ætlar ég að sofa.

fredag 8 juni 2012

Próf og hálsbólgu

Vi hade ett diagnostiskt prov i dag direkt på morgonen. Vi fick 45 min, knappt. Det gick bra för mig tror jag. Det var svårare än väntat och jag klarade inte 100% men nog mer än de flesta. Sedan gick vi igenom lite siffror och förberedde ord och samtal inför besök på café där tanken är att vi ska spela in det vi säger där. Men det är ju bara konstigt. Ska man köpa en skyr säger man ju ändå inte mer än "Sæl. Þetta. Takk fyrir.". Jaja.

Jag följde med mina inneboende på en promenad längs vattnet runt Reykjaviks flygplats, upp till Perlan, ner till Kringlan och hem. Två timmar promenad. Köpte mig fler halstabletter (hálstöflur) och någon sorts medicin som smakar grymt äckligt men verkar ha nån sorts effekt ändå, om än kortsiktig. Och ja, jag talade isländska, om än lite hackigt, med försäljaren. Hon frågade om jag behövde hjälp och jag hörde inte först så hon började prata engelska, men jag stog på mig med isländskan som hon svarade med. Ég er með hálsbólgu. Hafið þið eitthvað sem er gott fyrir hálsinum? Typ.

ÞAÐ ER MJÖG MIKILVÆGT AÐ ÉG TALA ÍSLENSKU. Og ég reynir það. Men ikväll blir jag nog hemma så att jag blir friskt fortare. Annars hade jag nog följt med ut ikväll. Kanske kolla på fotboll og drekka íslensk bjór (öl). Og æfa (öva) íslenska málfræði (grammatik). Ég vona að bráðum verða frísk aftur...

onsdag 6 juni 2012

Íslenskuþorpið

Idag fick vi göra vår första läxa: gå till en bokhandel och köpa en bok och spela in samtalet mellan en själv och försäljaren. Det är en del av projektet íslenskuþorpið, där vissa delar av samhället är anslutna, där vi kan gå och tala isländska med befolkningen och spela in samtal. Det blir lite konstlat (och lätt fånigt) men en god tanke. Man lär sig nya detaljer i språket, men i vissa fall talar de alldeles för fort eller slarvigt att det kan vara svårt att urskilja orden om man inte känner till dem. Idag lärde jag mig glæsilegt (fantastiskt, typ). Dessutom är islänningar mindre artiga i sitt språk, en rest från vikingatiden måhända. Man säger 'jag ska ha' när man ska köpa saker, och inte 'jag skulle vilja få', eller liknande. T.ex. Ég ætla að fá (jag ska/ämnar ha/få), eller, ég vil bjór (jag vill ha öl).

Annars övade vi på att hälsa och säga hejdå och fråga lite om var folk kom ifrån, något som inte var i fokus när jag läste i Göteborg, så det är ju bra. I morgon tror jag att vi ska besöka ett 'kaffihús' och spela in (taka upp samtöl). På fredag gör vi en liten prövning för att bli indelade i avancerade och nya. Helgen är oplanerad. Däremot kommer det vara två heldagsexkursioner de kommande två lördagarna. Söndagarna... Vad göra?

Nu ska jag kurera mig. Har redan fått ont i halsen av den isländska vinden.

tisdag 5 juni 2012

Fyrsta daginn

Första inlägget på Island! Jag har haft tur vad gäller boendet. Det såg inte mycket ut från utsidan när jag kom till platsen men lägenheten är ganska fin. Den hyrs ut av någon familj till oss studenter. Mina kamrater är svenskar, och från början skulle vi bara vara tre killar men det kom en tjej också eftersom hon inte kunde vara hos sin värd eftersom hon hade katt. Det är jag och tre stockholmare (typ), men det verkar gå bra ändå. Vad som är extra kul är att en av killarna läser latin och var på Färöarna för två år sedan, och den andre har läst lite grekiska och latin. Alla här är språknördar av varierande slag. Jag värst, kanske, i alla fall kunnigast i islenska. På kursen finns även en färöing som jag snackat lite med som också är språknörd. Gott det!

Idag, liksom igår, har varit en ganska lång dag, även om kursintroduktionen bara var tre timmar inkl långa raster. Vi åkte efter lunch på guidad tur runt i Reykjavik-området, vilket tog ca tre timmar det också. Och efter det första läxan: besök en bokhandel och skriv upp ord du hör eller ser som är intressanta (ord som man kan eller inte kan). Sedan en längre promenad genom stan för att handla på bónus och hem. Och ja, jag har ätit skyr :-)

Ett urval av ord från dagens läxa:
Málvísindi - språklära
Málfræði - grammatik
Bókmenntir - litteratur
Uppeldis- og kennslufræði - pedagogik och didaktik
Fornrit - forntexter
Félags- og stjórnmálafræði - sociologi och statsvetenskap (typ)
Lögfræði - juridik
Líffræði - biologi (liv)
Eðlisfræði - fysik (natur)
Efnafræði - kemi (ämne)
Ævisögur - biografier

Och en favorit: staðgreiðsluafsláttur - kontantavdrag (rabatt)

söndag 3 juni 2012

I morgon åker jag! Nu är jag färdigpackad och redo. Det går tydligen ett extra tåg från Uddevalla till Göteborg på morgonen på vardagar, så jag tar det. Snart är man på isländsk mark igen. Det ska bli kul! Men själva resbiten gör mig alltid nervös. Är fortfarande inte riktigt bekväm med att sitta i ett enormt aluminiumrör en mil ovan jord i sisådär 800 km/t. :-) I alla fall: det blir tåg, tåg, flyg, buss och kanske taxi, och resan inklusive väntetider blir nog ca 12 timmar, so just sit back, relax and enjoy the ride. Just det.

torsdag 31 maj 2012

Hej!

Här är min nystartade blogg om min resa till Island och kursen jag ska gå där. Kursen kallas på danska för Kursus i islandsk sprog og kultur for nordiske studerende och innefattar 60 timmar språkundervisning och 10 timmar kultur. Dessutom ingår några exkursioner, osv :-) Vad som gör det än mer spännande än vad det redan är, är att jag inte vet var eller hur jag ska bo än. Troligen kommer jag få dela lägenhet med några andra nordiska studenter, eller så får jag ett eget rum hos någon familj. Det ska bli kul att plugga isländska igen, och kanske kan jag hålla en egen liten kurs i framtiden som komplement till svenskan. Vore "sköj".

Jag åker på måndag ner till Köpenhamn och Kastrup med tåg och därifrån till Keflavík och vidare till Reykjavík. Keflavík är faktiskt den enda flygplatsen jag kommer att återvända till (borträknat Landvetter). Det har alltid varit olika varje gång annars.

Ég fer á mánudaginn 4:a og kem heim aftur á föstudaginn 29:a. Mun hafa próf 28:a á afmælisdaginn minn. Gott vel!